Det selvforsynende drømmehus!

Af Else Østergaard Andersen.
Leder af Nationalpark Thy – og ejer af et hus, der har gjort husstanden selvforsynende med strøm.

Lyder det som en fjern fremtidsdrøm ikke at betale elregninger til varme, lys og husholdning – og tilmed at få penge retur fra Energi-net.dk? Efter et år i vores nye aktivhus – et hus, der producerer mere energi, end vi bruger – er den drøm nu blevet til virkelighed.

Måtte sælge kWh til Energinet.dk
Mange tror ganske enkelt ikke deres egne ører: ”Hvor meget olie bruger I så?”, spørger de typisk, når jeg fortæller, at vi er blevet selvforsynende med strøm. ”Ingenting” er svaret nemlig!

For strømmen, der produceres af et 4,6 kilo Watt peak (kWp) solcelleanlæg på taget, giver mere end rigeligt strøm til vores jordvarmepumpe, ventilationsanlæg, vaskemaskine, opvaskemaskine, ovn, komfur, belysning, tv, pc osv.

Faktisk fik vi kun brugt 60 pct. af den strøm, vi producerede sidste år, og vi måtte derfor sælge de sidste 1700 kilowatttimer (kWt) til EnergiNet.dk. Herligt!!!

For dyrt at bygge?
Men okay! Vi troede faktisk heller ikke det var indenfor økonomisk rækkevidde at bygge et aktivhus. Vores ambition var at bygge et passivhus efter tysk standard, da muligheden for at bygge nyt opstod. Det viste sig at være dyrt. For dyrt – selv endda efter en række kompromisser.

Så derfor skrumpede vores ambitionerne til et hus i Bygningsreglementets (BR) såkaldte BR15-klasse – måske endda bare noget bedre end den gamle BR10-klasse uden, at jeg her skal blive for teknisk (red.: se note).

Gennem et super godt forløb med vores lokale håndværkerfirma, der var total-entreprenør på byggeprojektet, viste det sig alligevel muligt at bygge et energivenligt hus. Nu var spørgsmålet bare, hvor tæt på vores ambitionsniveau, vi kunne komme…

Uforudsete udgifter kommer sjældent alene
I et byggeprojekt er der som altid mange ukendte faktorer – og masser af muligheder for at bruge endnu flere penge! Ved gang på gang at prioritere de bedst mulige energiløsninger frem for eksempelvis dyre fliser og nyeste kollektion af hårde hvidevarer, kom vi i mål – og det bedre end vi havde regnet os frem til undervejs! De dygtige og omhyggelige håndværkere bærer en stor del af ansvaret og fortjenesten for det, idet vores trykprøvning nu har vist en tæthed i huset i BR20-klassen! Stor ros for deres intensive indsats!

 

Faktisk fik vi kun brugt 60 pct. af den strøm, vi producerede sidste år

 

Loven ændret – hvad nu?
Solcelleordningen er ændret – og det endda mere end en gang indenfor meget kort tid! Så nu bliver checken retur måske mindre for andre, der vil prøve det samme. Men får du chancen for at bygge nyt, så husk på energien og på, at alt handler om prioritering – benhård prioritering.

Solcelleanlægget kostede eksempelvis mindre end forskellen på det dyreste og billigste mærke af tre indenfor køkkeninventar! Til gengæld er det en kæmpe glæde at blive ejer af noget man selv har haft fingrende dybt nede i, og som har resulteret i at vi kunne få vores helt eget selvforsynende drømmehus!

——————————————————————————————————————-

FAKTA: Else Østergaard Andersen om…

 • Energispareråd – hvad er det energispareråd, du selv har fået mest ud af? Trelags-energiruder i hele huset var en god investering. De holder godt på varmen om vinteren og holder noget af varmen ude om sommeren. 
 • Nationalparken – hvad holder du mest af i din Nationalpark? De vidtstrakte klitlandskaber skabt af havet, vinden, sandet og saltet og fornemmelsen af, at naturens kræfter råder.
 • Ulven – var det dig der fandt den eller har du set den? Jeg har kun set ulven fra Nationalpark Thy som skelet, da jeg sammen med Statens Naturhistoriske Museum i marts holdt foredrag for 600 elever på Thisted Gymnasium.

———————————————————————————————————————
Note: BR står for Bygnings Reglement. Det gældende er BR10 (fra 2010), mens BR15 og BR20 beskriver de nuværende politiske ambitioner for nybyggeri i 2015 hhv. 2020.
Fotos: Mette Johnsen. Credits for hus – Else Østergaard Andersen.

MÅSKE DU OGSÅ KUNNE VÆRE INTERESSERET I:

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *