Dine skattekroner går til ødelæggelse af verdens skovområder

Sisyfos

Af Ida Rehnström, Kommunikations- og projektansvarlig, FSC Danmark.

Jeg kan ikke undgå at føle mig som en anden Sisyfos, når jeg hver måned kigger på min lønseddel og kan konstatere, at jeg, ud over den løn jeg tjener på at forsøge at stoppe ødelæggelserne i verden skovområder, også samtidig bidrager til det stik modsatte igennem min skat.
For sandheden er, at hver gang man inden for den offentlige sektor køber træ for mine skattekroner til at bygge

en ny havn, renovere et byggeri, opføre en ny legeplads eller bygge en skole, så er der risiko for, at det træ man bruger har en grum historie.

Der findes nemlig ingen dansk lovgivning, som kan sikre, at træet ikke har bidraget til skovrydning, udryddelse af truede arters leveområder og at fældningen ikke har haft negative konsekvenser for indfødte folk eller lokale arbejdere.

Danmarks mest magtfulde forbruger
Den offentlige sektor i Danmark køber ind for 290 milliarder kroner om året. Dermed er det offentlige også Danmarks mest magtfulde forbruger. Samtidig forsvinder der hvert minut skov svarende til arealet af 36 fodboldbaner – altså rundt regnet tre gange Danmarks areal i skov om året på verdensplan. Hvis vi kunne formå at bruge vores fælles indkøb af træ som katalysator for flere bæredygtige skove ved f.eks. at stille krav om bæredygtigt træ, så ville vi kunne løse en masse natur- og klimamæssige problemer og stoppe skovrydningen.
Danmark er langt bagefter
Det har man tilsyneladende opdaget i landende omkring os. Ser vi på regler for offentlige indkøb, så halter Danmark langt bagefter de lande, som vi normalt sammenligner os med. I lande som Tyskland, England, Holland og Frankrig har man bindende lovgivning på træ med krav om at købe FSC eller lign. I Danmark har vi kun en frivillig vejledning.

Danskerne peger på politikeransvar
Vores seneste undersøgelse viser, at danskerne mener at politikerne og herefter industrien bærer et hovedansvar, når det kommer til at sikre skovbevarelse. 77 procent af trævareleverandører til det offentlige siger, at de ville kunne levere bæredygtige løsninger allerede i dag, hvis det var et krav. Derfor er det afgørende at få politikerne i tale.

Fremtiden tegner lysegrønnere
Heldigvis oplever vi også stor lydhørhed og engagement fra de danske offentlige indkøbere og beslutningsansvarlige. Miljøminister Ida Auken har inviteret FSC Danmark og en række interessenter til møde om, hvordan vi kan blive skarpere på at købe bæredygtigt træ i det offentlige. Der er endnu ikke udsigt til bindende krav på området, men vi glæder os til at deltage i arbejdet. Og forhåbentligt skal ødelæggelse af klodens skove ikke støttes af mine skattekroner i fremtiden og helst tvært imod.

Læs mere om FSC Danmark og vores arbejde på www.fsc.dk

Hvad er FSC?
FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn. FSC anbefales blandt andet af Forbrugerrådet, WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dette indlæg blev udgivet i Generelt af Natur-Energi. Bogmærk permalinket.
Natur-Energi

Om Natur-Energi

Natur-Energi er dit grønne elselskab. Hos os køber du hele dit elforbrug fra vedvarende energikilder. Alt sammen godkendes og verificeres løbende af WWF Verdensnaturfonden. Samtidig kan du også vælge at støtte et godt velgørende formål hver gang du trykker på stikkontakten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *