Er ’shared spaces’ en løsning i DK?

Bilister, cyklister og fodgængere sammen – med færre ulykker til følge. Det lyder umiddelbart rimelig usandsynligt. Men kigger man nærmere på tankerne bag shared space, giver det måske meget god mening.

Shared space er i brug flere steder i Holland, Tyskland, Belgien, England og Australien. Filosofien er kort fortalt, at man indretter byrummet således, at der er plads til alle former for trafikanter i stedet for, at man skiller cyklister, fodgængere og i nogle tilfælde bilister ad.

Idéen er, at man ved at bringe de forskellige trafikanter sammen tvinger bilister til at tage mere hensyn til cyklister – cyklister til at tage mere hensyn til fodgængere og så fremdeles. I stedet for at dele trafikken op og udstikke regler, som i højere grad får trafikanter til at tænke i regler og afmærkninger, vil man fremelske, at folk i stedet tænker på de andre trafikanter, når de agerer i trafikken.

Nu skal det selvfølgelig ikke forstås som, at man integrerer Motorring 3 med Strøget – så langt ude er det trods alt ikke. Man skelner mellem slow network og fast network. Således er der trods grundfilosofien sat nogle grænser for, hvilke transporttyper man vil integrere.

Idéen er som sådan meget god, og det er helt sikkert en god tanke at få trafikanter til at tænke mennesker frem for regler – spørgsmålet er, hvordan det fungerer i praksis, og i hvilken udstrækning man bør indføre det. Ikke dermed sagt, at det nødvendigvis er noget, man burde tage til sig i DK. Det vil jeg lade jer om at diskutere.

Med dette lidt ’bredere’ indlæg nåede vi dermed også vejs ende i cykeltemaet. Vi er meget interesserede i feedback, og om vi evt. skal lave lignende temaer på et senere tidspunkt.

Andreas Eliasen – Redaktør for ’Det Globale Spor’ på Klimabloggen.dk

Læs alle indlæg fra Klimabloggens ’Cykeltema’

Et par links til cykelsites for københavnere:

ibikecph.dk

Cycle Chic – The Original from Copenhagen

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dette indlæg blev udgivet i Generelt af klimabloggen. Bogmærk permalinket.
klimabloggen

Om klimabloggen

Klimabloggen.dk er et site med aktuelle blogindlæg om grøn transport. Bloggen skrives af Troels, Andreas og Jonas. Det primære formål er at debattere, hvordan grøn transport kan og bør være i Danmark. Med din viden og dine transport-erfaringer kan det på længere sigt være muligt at blive klogere på, hvordan vi som forbrugere mener, at grøn transport kan og bør være i Danmark. Klimabloggen.dk gæsteblogger på Natur-Energis blog, men på klimabloggens eget site kan du finde endnu flere indlæg om grøn transport.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *