EU har succes med krav om klimavenlige biler

Af Jeppe Juul, transportmedarbejder i miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Nye tal fra det Europæiske Miljøagentur viser, at nye biler i Danmark og EU i 2013 er blevet ca. 4 pct. mere energieffektive end i 2012. Dermed når bilproducenterne det EU-krav, som gælder for 2015 to år før tid.
Nye biler udleder gennemsnitlige 127 g CO₂ pr. km. Kravet for 2015 er 130g. Det er en rigtig god nyhed for bilejerne, som sparer en masse penge til brændstof, men det især godt for klimaet.

En positiv forskel
I en tid, hvor EU-skeptikerne har vind i sejlene i det meste af Europa, er det værd at lægge mærke til, at bilers energieffektivitet netop er et af de områder, hvor EU for alvor har gjort en positiv forskel. De nye tal viser, det virker at stille krav, og at det er muligt både at opnå store økonomiske besparelser og mindske klimabelastningen på samme tid.

Behov for ambitiøse mål
Nu er det vigtigt, at vi får det maximale ud af reguleringen fremover, og fastsætter ambitiøse mål for 2025. De nye parlamentarikere, som indtager deres pladser efter EU-parlamentsvalget den 25. maj, skal være oppe på mærkerne fra starten, for det kræver politisk mod og vilje at bide skeer med en magtfuld industri, som ikke kan lide ændringer. Skønt bilindustrien brillerer med at opfylde 2015-målene før tid, er det værd at notere sig, at det heller ikke har været den store udfordring, for barren var ikke sat højt.

Plads til forbedring
Og mens vi er ved det mindre imponerende, så kunne Danmarks præstation også have været bedre. I 2012 lå vi på førstepladsen, hvad energieffektive biler angik. Nu er vi blevet overhalet af både Holland, Grækenland og Portugal. Det er ikke godt nok. Hvis vi fortsat skal være i front, er det vigtigt, at vi ændrer vores afgiftssystem, så det ikke kun belønner små energi-effektive biler. Energieffektivitet bør spille en meget større rolle i alle prisklasser end i dag.

Måske du også kunne være interesseret i:

 

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *