Hvis tøj kunne tale, ville jeg bytte mig til en god historie

Af Pia Rathsach, GoGreenCopenhagen

Min søn kom glad hjem fra Israel med den ”fund for pengene”-jakke, han har ledt efter denne sommer i både Danmark og Italien. En klassisk, engelsk trenchcoat til den vilde sum af 75 kr.

Den var rigelige bred hele vejen ned (hvad hedder det modsatte af slimline?), men det var lige den, han havde ledt efter, og den var i super god stand.

Så mens jeg sad og syede den ind i siderne og satte de knapper i, der manglede, kom jeg til at tænke på, hvad denne jakke mon har oplevet i sin levetid i Israel? Hvor gammel var den? Hvilken type mand har haft den på? Venlig? Sur? Familiefar? Hardcore business? Brune øjne? Krøller? Israeler eller palæstinenser?

Jeg sad og rodede med et stykke unik kulturhistorie og blev opslugt af fantasien om, hvad denne jakke kunne fortælle af gode historier – hvis den altså kunne tale.

Jeg har en svaghed for nyt tøj og er ikke hoppet på genbrugs- eller byttebølgen – eller det vil sige, jeg giver til genbrug, men køber helst selv nyt.

Men der skete noget med mig og den der jakke.  Hvis tøj kan tale, og jeg går rundt i jomfru tøj, der ”frisk fra fabrik” også fortæller om et stort vandforbrug, en masse CO2 misbrug, måske børnearbejde, måske blåt vand i åen? Er det en god historie at bære rundt på?

Da vi researchede til vores sidste nye GoGreenCopenhagen bykort fandt vi ud af, at det koster 11 kg CO2 at producere en enkelt T-shirt, mens en genbrugt belaster miljøet med O kg. Så hvis vi bare bytter os til nyt tøj eller går i genbrugsbutikker en gang i mellem, vil det alligevel batte noget på den lange bane.

Jeg har 5 stykker tøj i skabet, som jeg ikke bruger mere, men som stadig er penge værd, fordi det købt i god kvalitet. Dem vil jeg tage med til et byttemarked, hvor princippet handler om, at du gi’r, hvad du har og ta’r, hvad du kan bruge. Når tøjet er tjekket ind, så er der fri og gratis adgang til en kæmpe garderobe med tøj, der kan fortælle de mest fantastiske historier. Du skal bare lytte efter.

Hold øje med byttemarkederne her: www.byttemarkeder.dk

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *