Jule-overforbrug

Jule Overforbrug

Hermed mit første blogindlæg for Natur Energi. I vil fra min side kunne forvente lidt strøtanker fra en arbejdende mor til én (skøn) 2 årig dreng – godt på vej til at blive det til en mere. Nu kun 3 arbejdsdage tilbage til barselsorlov (ikke at jeg tæller…). Jeg vil dele mine tanker om livet som mor, karriere- (?) kvinde, veninde og hustru og om mine (små) forsøg på at være miljøbevidst midt i travlheden.

Og apropos travlhed – Julen. Ja, så kom den og gik den. Nu er den overstået – og har det været en god Jul? For miljøet altså? Vi storforbruger her op til Jul, og det er virkelig svært at være den miljøbevidste mor og samtidig ikke lade det gå ud over julehyggen.

Først er der gaveindkøbene. Køber vi for mange? Og køber vi ting, vi ikke har brug for? Jeg skal ikke nævne navne, men jeg modtog da et par pakker fra nogen, som selvfølgelig ikke kunne byttes og som er endt i skraldespanden. Det vil da helt klart være mere miljøbevidst at holde sig til en ønskeseddel, eller i det mindste sørge for byttemærke!

Så er der indpakningen. Jeg kan altså godt lide at gøre pakkerne lidt flotte. Men flotte bånd og flot papir. Og gerne pakket ind i mange små pakker, frem for samlet til én stor pakke. (For det er nu aå sjovt at pakke ud). Min pap-svigermor genbruger indpakningspapiret fra år til år. Det er en rigtig fin idé, og en god måde at lære børnene om genbrug. Men også en smule fesent at pakke en pakke i slidt, krøllet/fedtet papir op, som man kan genkende fra de sidste 3 år. Og hun forsøgte ihærdigt at forklare min søn at pakke gaven laaaaangsomt ud, så papiret ikke gik i stykker: ”Forsigtigt Georg, ikke rive i papiret. Så kan vi nemlig bruge det igen”. Det var han så pænt ligeglad med….
Og hvad gør det egentlig i det store regnskab, at vi genbruger papiret, når vi så rejser tre mand til Bruxelles med fly for at aflevere pakkerne og udleder 546 kg CO2.

En ting, som min pap-svigermor har gjort, som jeg synes er en super idé, er, at hun anskaffede et juletræ med rod, som bliver plantet ud igen efter Jul. Det skal bare lige vandes engang imellem, men var rigtig fint.  En god måde at lære børnene om miljøbevidsthed.

Miljøbevidst forsøgte jeg også at være juleaften, så jeg insisterede på at sortere gavepapiret og genbruge det, der kunne genbruges. Det var altså svært at overskue! Jeg måtte pille alle julebåndene af al papiret og al plastik af kasserne. Og så står man der, højgravid, med kvalme og med hovedet begravet i en kæmpe bunke af gaveaffald. Så er man altså mest tilbøjelig til bare at give op. Jeg fik dog det hele sorteret og ud til affaldsspanden med ”pap og papir” skiltet. Dog mistede jeg lidt motivationen til at være genbrugsguru, da jeg åbnede låget og så skroget fra julegåsen ligge der øverst i pap-containeren.

Så alt i alt synes jeg, det er lidt svært at være miljøbevidst som jule-mor. Det kommer nemt til at blive på kompromis med hyggen. Men der er da få ting, jeg vil gøre til næste Jul:

– Få al pap og papir fra gaverne til genbrug (og briefe hele familien på, hvad der går under kategorien ”pap og papir”!)

– Få et juletræ med rod, som kan plantes ud igen (nogen, der ved, hvor man kan få sådan et? Jeg vil jo gerne have et, som går heeeelt op til loftet)

– Kun give gaver, som folk ønsker sig eller som kan byttes.

Og så kan det være, jeg har hjulpet bare en lille bitte smule til, at Julen ikke belaster miljøet al for meget…

Hvis du har flere idéer, så hører jeg meget gerne om dem.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *