Natur-Energi er et klimavenligt alternativ, der går skridtet videre

De nye skrappe krav til klimavenlige strømprodukter er grundlaget for klimavalg-kategorien på Elpristavlen.dk. Natur-Energi er i dag det eneste selskab, hvis strøm lever op til kravene for produkter, der sikrer ny vedvarende energi. Deklarationen skiller skidt fra kanel, men Natur-Energi hæver overliggeren.

Energibranchens nye deklaration over klimavenlige strømprodukter udgør også de kategorier for klimavalg, som den offentlige prisportal Elpristavlen.dk benytter. Natur-Energis produkter Ren Energi og Ren Energi Plus er indtil nu alene på tavlen i den kategori, der sikrer nye vindmøller, solceller og andre vedvarende energikilder her og nu.

Kategoriens krav er bl.a., at energiselskabet investerer et øremærket beløb ubeskåret i ny vedvarende energi, og at driftsoverskuddet fra de nye anlæg bliver geninvesteret i nye vindmøller eller lignende, så der skabes en sneboldbold-effekt.

Ren energi går lidt længere

Produkterne fra Natur-Energi har også levet op til kravene, før deklarationen blev offentliggjort. Men selvom Natur-Energi lige nu er det eneste selskab i kategorien, går Ren Energi og Ren Energi Plus lidt længere, da produkterne også sikrer, at den mængde strøm, kunderne bruger, bliver købt fra vedvarende energikilder.

Køb af strøm fra vedvarende energikilder har en selvstændig kategori, og derfor kombinerer Natur-Energis produkter to ud af tre kategorier i deklarationen. Strømmen fra vedvarende energikilder, som Natur-Energi køber via certifikater, er typisk produceret på vand- og vindkraft i Sverige og Norge og certificeret med den svenske naturfredningsforening mærke Bra Miljöval, der også stiller en række miljøkrav til strømproduktionen.

WWF Verdensnaturfonden kontrollerer, at investeringerne sker efter devisen ”mest miljø for pengene”, og at der er overensstemmelse med køb og salg af strøm fra vedvarende energikilder.

Forskellige klimaeffekter

Natur-Energi har valgt at kombinere produkttyperne, fordi de kan komplementere hinanden. Investeringen per kWh sikrer ny vedvarende energi her og nu og sætter turbo på udviklingen af en grønnere energiforsyning, mens certifikaterne er med til at øge efterspørgslen, så vi forhåbentligt presser producenterne til at bygge mere vedvarende energi på længere sigt.

Natur-Energi tilbyder også opkøb og annullering af CO2-kvoter, der er den tredje kategori i deklarationen. Det vil forhåbentlig få en effekt frem mod 2020, når mangel på kvoter presser virksomhederne til at udlede mindre CO2.

Den nye deklaration er udarbejdet af Dansk Elhandel(Dansk Energi), Danmarks Naturfredningsforening, Det Økologiske Råd, Energistyrelsen og Energinet.dk og kan læses på Elpristavlen.dk.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

2 tanker om "Natur-Energi er et klimavenligt alternativ, der går skridtet videre"

 1. det er svært at forstå, hvordan det fungerer. Det eneste jeg kan forholde mig til er, om der kommer flere vindmøller eller ej. I skriver, at der kommer mere vedvarende energi, når man køber natur-energis produkt. Fedt, nok. Men hvordan kan jeg være sikker på at mine elkroner ikke ryger i en eller anden suspekt kasse til atomkraft e. lign?

  med venlig hilsen

  line

 2. Kære Line

  Det lyder kompliceret, men det er faktisk meget lige til. Hver gang du som kunde bruger en kWh, investerer Natur-Energi et øremærket beløb(3,75 eller 14 øre) i ny vedvarende energi. Det er er en let måde a gøre en forskel på.

  Du kan også være helt sikker på, at pengene går til ny vindmøller eller andre vedvarende energikilder. WWF og statsautoriserede revisorer kontrollerer produktet.

  Derudover går driftsoverskuddet fra de nye vedvarende energikilder producerer også til mere ny vedvarende energi. Det skaber en slags grøn “snebold-effekt”, så vi kan bygge mere og mere, efterhånden som årerne går.

  Håber det var svar på dine spørgsmål.

  mvh
  Natur-Energi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *