Skift elleverandør – kort guide til de mest brugte ord.

Skift elleverandør – skal jeg skifte elselskab?
Det er nemt, sikkert og hurtigt at skifte elselskab, men måske er der et par ord, hvor du gerne vil have en forklaring med på vejen. Derfor har vi lavet denne korte guide til nogle af de mest brugte ord, som kan være nyttige at kende, når du skal ud på elmarkedet.

Frit valg af elselskab 
Siden 1. januar 2003 har alle danskere frit kunne vælge elselskab. Ti år senere er det dog kun 1 ud af 10 danskere, der har valgt at skifte elselskab, selvom det er nemt – strømmen flyder, som den plejer. Du kan læse mere om produkter, priser og leverandører på Elpristavlen – og du kan tjekke Det Økologiske Råd guide til grønt elvalg, der giver en oversigt over markedets klimavenlige produkter.

Elselskab og elnetselskab
På det danske elmarked finder du Elhandelsselskaber og Elnetselskaber. Det kan være det samme selskab, men har du selv valgt hvem der skal handle din strøm, så er det to forskellige selskaber, du er tilknyttet og får regninger fra. Dit Netselskab kan du ikke skifte ud, da Netselskaberne har monopol på ledningsnettet, og dermed ejer kablerne ud til din bolig.

Natur-Energi er et Handelsselskab. Handelsselskaber indkøber strømmen på børsen for det samlede elmarked (Nordpool). På Nordpool svinger priserne fra dag til dag alt afhængig f.eks udbud og efterspørgsel. Det er op til det enkelte Elselskab at fastsætte prisen på den strøm, de udbyder.

Transport af el
Netselskabet transporterer strømmen ud til din stikkontakt og har det overordnede ansvar for, at kabelnettet fungerer, som det skal, og at det er vedligeholdt. Prisen fastsættes af Netselskabet. Du kan sammenligne det lidt med telemarkedet, efter det blev frit. Her har de gamle monopoler stadig ansvaret for kabler og master, og så lejer de forskellige teleselskaber sig ind på de lokale telenet. På elmarkedet står Netselskaberne for at opkræve skatter og afgifter på statens vegne, mens Elselskaberne står for at købe den frie markedsel.

Strøm med faste priser
En fast pris betyder, at du kender pris og betingelser på forhånd for en aftalt leveringsperiode. Sådan en aftale kan vare fra minimum tre måneder op til flere år. Husk at bindingsperiode og leveringsperiode ikke er det samme. Bindingsperioden er den periode, som du er bundet af aftalen og den kan være kortere end den leveringsperiode, som I har aftalt.

Strøm med variable priser
Har du valgt en aftale med variabel pris, så kender du ikke din pris på strøm i leveringsperioden, da den typisk vil afhænge af udviklingen i markedsprisen på strøm. Der er forskelige måde at prissætte produkter med variabel pris, så kig i produktbeskrivelsen på Elpristavlen eller på Elhandlerens hjemmeside. Det kan være en god ide at orientere sig om prishistorikken for det produkt du overvejer at købe. Det fremgår ofte af Elhandlerens hjemmeside.

Du kunne måske også have lyst til at læse

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dette indlæg blev udgivet i Generelt af Natur-Energi. Bogmærk permalinket.
Natur-Energi

Om Natur-Energi

Natur-Energi er dit grønne elselskab. Hos os køber du hele dit elforbrug fra vedvarende energikilder. Alt sammen godkendes og verificeres løbende af WWF Verdensnaturfonden. Samtidig kan du også vælge at støtte et godt velgørende formål hver gang du trykker på stikkontakten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *