Sol over Gudhjem

Af Emilie Kromann-Andersen, kommunikationsmedarbejder hos Natur-Energi

Bornholm er langt i forhold til at fremme den grønne omstilling. Øen har mange solceller, der arbejdes meget med energirenovering af huse, og nye grønne løsninger til energiforsyning afprøves. Jeg har snakket med Mikkel Engset Høst, som er energirådgiver i Energitjenesten Bornholm, om øens grønne profil.

Mikkel Engset Høst fortæller for eksempel, at bornholmerne er meget interesserede i den grønne omstilling:

Der er mange aktører, som er involveret i den grønne omstilling, og hos Energitjenesten er fokus primært rettet mod bornholmske borgere og rådgivning i forbindelse med renovering af deres huse osv. Mange bornholmere er interesserede i at være med til at fremme den grønne omstilling. Energitjenesten oplever, at der er en positiv holdning og stor opbakning til den grønne omstilling, og vi får mange henvendelser”.

Siden 2007 har Bornholm haft en energistrategi med henblik på at gøre Bornholm fri af fossile brændsler i 2025. Det betyder, at den grønne omstilling har været på dagsordenen siden 2007, og derfor har en stor betydning for de tiltag, der tages på øen. Jeg spørger Mikkel Engset Høst, hvorfor Bornholm er blevet fremhævet som test- og demonstrations-ø, hvortil han svarer, at for eksempel øens størrelse er fordelagtig:

I sammenligning med for eksempel Samsø, som har førertrøjen på, når det handler om grøn omstilling, er Bornholm noget større indbyggermæssigt, hvilket gør øen til en interessant case, fordi den med sine ca. 40.000 indbyggere er mere repræsentativ for det danske samfund i sin helhed. Der er flere sektorer – herunder forskellig slags industri – repræsenteret på Bornholm, hvilket gør det til en interessant udfordring at få samarbejdet på tværs af sektorer til at fungere. Det fungerer heldigvis ret godt, så der er nogle gode eksempler, som tilsvarende sektorer i resten af Danmark kan lade sig inspirere af”.

Mikkel Engset Høst forklarer, at Bornholm også er særlig attraktiv i forbindelse med testning af nye typer energiforsyning:

Bornholm er velegnet som test- og demonstrations-ø, fordi det er muligt at isolere øens el-net, hvilket giver mulighed for at isolere forskellige faktorer og hermed måle, hvilken konkret effekt forskellige energitiltag har. Med et lukket energisystem kan vi for eksempel teste, hvilken betydning opsætning af varmepumper har for energiforbruget”.

Et af de helt store indsatsområder på Bornholm er energirenovering af private boliger. Mange af de ældre huse på Bornholm er i dårlig stand, for eksempel er der ofte mangel på isolering. Derfor er der bl.a. sat gang i Projekt Grøn Byggeri, som skal være med til at skabe arbejdsplaser via energirenovering. Gennem projektet får 600 bornholmere en energi-gennemgang af deres huse med henblik på at få dem energirenoveret.

Der foregår altså en del aktiviteter på Bornholm, hvor borgerne selv er involveret. Mikkel Engset Høst fortæller om den fremadrettede indsats for at inddrage endnu flere borgere:

Vi vil sammen med borgerne forsøge at formidle de grønne tiltag videre til andre borgere. Der er mange gode historier blandt borgerne, som vi gerne vil have dem til at fortælle videre. Det gør hele den grønne omstilling mere håndgribelig, hvis man får konkrete historier om at energirenovere sit hus fra én man kender, som har gjort det samme før”.

Mikkel Engset Høst fortæller sin egen grønne historie:

Det hus jeg bor i er et miljørigtigt lavenergihus, bygget efter konceptet “Passivhus for Fattigrøve”, som jeg selv var bygherre på. Det blev bygget for tre år siden og var et af de første huse på Bornholm, som havde et solcelleanlæg. Der kom rigtig mange forbi huset for at se på solcelle-anlægget, og i dag er der ikke mindre end 1000 solcelleanlæg på Bornholm”.

Bornholmerne satser altså på, at solen skinner på deres ø – men der er da vist også noget om, at solen bare skinner mere på Bornholm!

Blogindlæggets øverste billede er fra Østkraft på Bornholm. Billedet viser Østkraft’s Fiat Florino elbil.

Måske du også kunne være interesseret i:

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *