Klimaaftalen: Værre end håbet – bedre end frygtet!

Af Jette Miller, vicedirektør i Natur-Energi

Så er skæbnetimen overstået! Kort tid efter at mødet mellem de 28 EU-kommissærer sluttede, var EU’s klimakommissær Connie Hedegaard på Twitter, hvor hun skrev “We got it: 40% GHG and AT LEAST 27% RES as a BINDING EU TARGET :-)”.

Det var dog (forventeligt) ikke alle, som vi kunne fange med armene oppe over hovedet over det resultatet, som Connie tweetede om: 

  • Bindende CO2-mål på 40 pct. reduktion
  • 27 pct. af energiforsyningen fra vedvarende energi

Det bliver vores mål for EU’s grønne kurs – ikke alene frem mod 2030, som målene bliver sat for – men for en meget længere periode, fordi det er så store investeringer i energisektoren, der er tale om. Investeringerne i vores energianlæg vil række længere frem.

Grønne organsationer: Ikke godt nok
En glad Connie Hedegaard fik dog ikke de grønne organisationer som eksempelvis WWF Verdensnaturfonden til at oversvømme EU-politikerne med rosenrøde ord, da resultatet blev kendt. På deres Facebook-side skrev WWF Verdensnaturfonden: “Øv! Connie Hedegaard kæmpede til det sidste, men de netop offentliggjorte EU-klimamål er – desværre – ikke ambitiøse nok“.

Bedre end frygtet
Spørgsmålet er, om det var muligt at komme længere på et tidspunkt, hvor Europas lande er så splittede i holdningen til, hvor grøn eller sort vejen frem skal være. Jeg tror, at mange havde frygtet, at det kunne være gået langt værre – blandt dem er industrien.

For størrelsen af forpligtelserne i nye vedvarende energianlæg har især industrien været optaget af – også i Danmark. Her eksporterer danske virksomheder energiteknologi for mere end 60 mia. kroner om året. For dem bliver det helt afgørende, hvordan de bindende mål nu skal udmøntes. Det skal drøftes i de kommende forhandlinger, så kampen er langt fra slut endnu.

Den største skuffelse er nok, at mål for energieffektivitet ser ud til at være udskudt til senere behandling. Der kom ingen mål for det i denne omgang.

Indstillingen fra EU-kommissærerne til Kommissionens 2030-plan skal behandles på stats- og regeringschefernes møde den 20-21. marts 2014. Indtil da vil vi sikkert komme til at høre meget mere til holdningerne hos hhv. fortalere og modstandere af de nye klimamål.

Måske du også kunne være interesseret i:

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dette indlæg blev udgivet i Holdninger, Klimadebatten af Natur-Energi. Bogmærk permalinket.
Natur-Energi

Om Natur-Energi

Natur-Energi er dit grønne elselskab. Hos os køber du hele dit elforbrug fra vedvarende energikilder. Alt sammen godkendes og verificeres løbende af WWF Verdensnaturfonden. Samtidig kan du også vælge at støtte et godt velgørende formål hver gang du trykker på stikkontakten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *