Skoven forsvinder – men løsningerne er der

Af Anne Liv Eberlein, presse- og kommunikationsmedarbejder hos Verdens Skove

Verden bliver stadig fattigere på skov, viser en ny FN-undersøgelse. Der er brug for mere fokus på løsninger frem for problemer, mener Verdens Skove – for løsningerne findes, og de virker.

FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) har offentliggjort en undersøgelse af, hvor meget skov der er forsvundet og opstået i de sidste tyve år.
Den nye undersøgelse, der blev gennemført i samarbejde med 200 eksperter fra 107 lande, bekræfter at skovene fortsat er i tilbagegang på verdensplan.

Brug for forstærket indsats
I alt er der i perioden fra 1990-2010 forsvundet 5,3 millioner hektar skov om året. Det svarer i alt til et område på størrelse med fire gange Italien.
Skovene er under størst pres i Sydamerika, hvor der ifølge den nye undersøgelse er blevet ryddet mere skov i de sidste tyve år end noget andet sted i verden.

De nye FN-tal kommer ikke som nogen overraskelse for Verdens Skove:
”Det er jo desværre ingen ny udvikling. Men de nye tal understreger, at der er brug for en forstærket indsats,” siger Nikolaj Bro Moseholm, leder af den internationale afdeling i Verdens Skove.

Løsninger der virkerFoto: Thomas Trojel
Han mener dog ikke, at de nye tal giver anledning til modløshed, men derimod et større fokus på løsninger frem for problemer.
”Det er absurd, at Sydamerikas skove forsvinder, når vi kender løsninger, der virker. Den mest effektive løsning er, at give skovenes oprindelige folk de juridiske rettigheder til deres skove – rettigheder, som de mange steder stadig må kæmpe en hård kamp for,” siger Nikolaj Bro Moseholm.

”Vi kan se, at i de områder, hvor man anerkender oprindelige folks rettigheder til de skove, de har levet i og af i generationer, har skovene det med at blive stående. Rettighederne gør dem i stand til at forsvare deres skove mod virksomhederne,” forklarer han.

Også FAO understreger skovsamfundenes store betydning.
”De lokale skovsamfund spiller en afgørende rolle i at løse de to største udfordringer, som skovene står overfor i dag: Afskovning og forringelse af skovnaturen. Vi opfordrer regeringerne til at støtte de millioner af mennesker, som er afhængige af skovene, med bedre tilpassede politiske tiltag,” skriver FAO i en pressemeddelelse.

Foto 1: Simon Staun
Foto 2: Thomas Trojel

Måske du også er interesseret i:

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *