Unge skaber rammerne for bæredygtig udvikling

Af Tomas Karlsson, journalist og trainee hos Natur-Energi.

Man hører tit, at unge og studerende sidder på deres hænder, og ikke er aktive i forhold til at skabe en bedre fremtid. Og det kan da godt være, at vi ikke altid køber den økologiske mælk – fordi den er dyrere – men jeg tror på, at vores forbrug varsler en mere bæredygtig fremtid.

Virkeligheden er ikke sort og grøn
Som studerende bor jeg i en lille lejlighed i Odense med min kæreste og kat. Vi har spare-pærer i hele huset, cykler eller bruger offentlig transport, tørretumbler sjældent vores tøj og så har vi skraldet i en længere periode – Men det betyder ikke, at vi ikke kan gøre mere.

Vores lejlighed bruger stadig for meget energi i vinterhalvåret på grund af store vinduesflader, vi glemmer nogle gange at slukke lyset, når vi forlader et rum og vores affaldssortering er stort set ikke-eksisterende.

Men det er lige så meget rammerne om vores liv, som ikke er bæredygtige.

Du kan selv ændre rammerne
I de senere år er der dog kommet flere eksempler på unge, som ændrer rammerne selv; gomore.dk, hvor man kan arrangere samkørsel med fremmede, pensum.dk, hvor man kan købe brugte studiebøger og cook4food, som er et socialt madprojekt, der har til formål at samle folk omkring mad.

Alle tiltag er startet med det udgangspunkt, at man som ung studerende ikke har mange midler, men tit har man én ting i overskud – tid.

Det er derfor ikke et spørgsmål om, at undvære det man gerne vil have, men om at arbejde sammen med andre for at opnå det.

Brug fællesskabet som ressource
Hvis du vil rejse flere gange om året, har du som studerende oftest ikke råd til at flyve eller køre – tag toget, kør med andre eller hop på cyklen! Hvis du vil have de lækre tøjmærker, har du måske ikke råd til at købe dem i butikken – gå i genbrug, på loppemarked eller brug trendsales! Og når studiebøger koster imellem 1.400-2.800 per semester, hvorfor så ikke købe dem brugt af andre studerende?

Det er et anderledes forbrug, der i høj grad bygger på fællesskab, og det er et fællesskab, som er nødvendigt, hvis vi skal gøre vores fremtid bæredygtig. Mit håb er derfor, at selvom vi som unge og studerende ikke nødvendigvis er bevidst bæredygtige, så får vi skabt en kultur, som vil følge med os ind i vores voksne erhvervsliv.

Giv din mening til kende
Mener du også, at unge er frontløbere i forhold til det bæredygtige samfund, eller er der nogle tiltag, som jeg fuldstændig har overset? – skriv endelig en kommentar i feltet herunder!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *