Vi kan lære af Uganda

Af Rebekka Knudsen, aktiv i organisationen Hands of Hope, cand.mag i medievidenskab

Vi skylder. Big time! Forleden gik vi alle sammen – og her mener jeg virkelig alle sammen – i minus, og resten af året sidder vi så i gæld til halsen. Mindst.

Den 20. august kunne organisationen Global Footprint Network offentliggøre, at vi nu havde brugt ”jordens budget” for et helt år

På bare 232 dage har vi i fællesskab formøblet de økologiske ressourcer, som egentlig burde have varet i 365 dage. Global Footprint Network har markeret det, de kalder ”Earth Overshoot Day” siden 1999. Dengang var vi i økologisk gæld omkring november – slemt nok. Men siden da er dagen, hvor vi har brugt jordens budget hvert år kommet nogle dage tidligere. Læs også: Earth Overshoot Day

Overforbrug er vores ansvar

Lige til et globalt afsnit af Luksusfælden. Bortset fra, at man i det her afsnit ikke vil kunne sidde foran skærmen og gysende glæde sig over, at det i det mindste ikke står slemt til hjemme hos en selv. For det gør det!

Men hvad kan vi gøre ved det?  For noget skal vi for hulen da gøre.

Tjah, der er jo temmelig mange ting man kunne gøre rent politisk. Hvis man turde. Men når man nu tydeligvis ikke tør, så må vi hver især på banen og tage os lidt sammen.

Selv har jeg tænkt mig, at lade mig inspirere af min sommerferie.

Jeg har lige tilbragt et par uger i Uganda. Og selvom hovedstaden Kampala er en noget forurenet affære med et virvar af knallerter, gamle stinke-biler og støv, så tror jeg faktisk vi ville kunne indhente lidt af vores håbløse økogæld ved at lade os inspirere lidt af ”Afrikas Perle”, som Winston Churchill engang kaldte den gamle britiske koloni.

Vi har ofte i Danmark vældig travlt med at fremhæve os selv for vores cykelkultur og Østerbro-agtige økolivsstil. Men sandheden er jo, at vi bærer et sindssygt tungt ansvar for, at kloden for hvert år der går, kommer tidligere i øko-gæld.

Det kunne vi lære noget af

 • Affald. Når man bevæger sig rundt i Uganda, er noget af det slående – set med øko-brillen – at man aldrig ser nogen skraldespande eller bare det, der ligner. Stort set ALT bliver genbrugt på en eller anden måde. Tomme dåser bliver til olielamper, der sælges på markedet, udtjente bildæk bliver til såler på sandaler – og sådan er det hele vejen igennem….  Mangler man inspiration til at følge dén trend, så kan man f.eks. kigge med hos The Clean Bin Project.
 • Indkøb. En almindelig ugander køber KUN det ind, de virkelig skal bruge. Ja, det er jo så fordi, den almindelige ugander er ludfattig, og de ville med garanti hellere frådse som os. Men vi kunne nu alligevel lære noget af det.
 • Emballage. Når man køber mad, sørger man selv for at have sin emballage med, så man kan bære sine indkøb hjem. Ingen overflødige bunker af plastic her.
 • Mad I. Man laver den mad, man skal spise. Man spiser op. Man smider ikke ud. Punktum. Den måde at gøre det på, er der heldigvis også flere i Danmark, der forsøger at fremme: Stop Spild af Mad
 • Mad II. Man spiser kun kød ved helt særlige lejligheder. Billigt og klimavenligt. Find inspiration hos Det kærlige køkken

Der er ganske givet meget, vi kan lære de afrikanske lande om, hvordan vi passer bedre på vores planet. Det er en historie, jeg vil gemme til en anden dag.

Og ja, mange af de rigtige ting, jeg har nævnt på min liste, er noget, uganderne gør af nød og bestemt ikke af lyst. Men vi er jo lige så meget i nød. Bare på en anden måde. Og vi KAN lære mange ting – og sikkert også andre ting, end dem jeg har nævnt – af Uganda, når det kommer til at begrænse vores Luksusfælde-agtige måde at behandle jordens budget på.

 

Bottom line

Nu er det her jo bare lommefilosofiske ferie-anekdoter. Men er man i tvivl, så kan man ved et kig på Global Footprint Networks oversigt over størrelsen på verdens landes fodaftryk på kloden, forvisse sig om, at vi her til lands er udstyret med nogle gedigne klovnefødder sammenlignet med vore venner ved Victoriasøens bredder.

Se også: Global Footprint Network

Så begynd nu at spare op til næste år – hvis vi alle gør noget, bare et eller andet, kan vi måske sørge for, at gælden ikke kommer til at tynge endnu tidligere end i år.

Måske du også har lyst til at læse om…

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *