Drop dåseleverpostejen – spis lokalt når du er på ferie

Netop hjemvendt fra en uges vinterferie i solen. Indrømmet, så foregik den ej på en ecolodge, hvor alt var genbrugeligt og bæredygtigt. Det var snarere en typisk dansk charterferie, hvor alt er planlagt og tilrettelagt for én. Og udover at kunne købe kompensation for flyrejsen, ja så var det ikke ligefrem miljø og klima, som stod i fokus. Men derfor kan man sagtens medbringe de fleste af ens klimavenlige tiltag fra dagligdagen med på ferie. Og så handler det jo ikke kun om recycling og brug af  økologiske produkter, når man taler om klimavenlig rejse.

Jeg lever efter disse tre regler, når jeg er på ferie:

 1. Behandl det lokale miljø med respekt: Ryd op efter dig, – efterlad ikke noget i naturen, som ikke kan nedbrydes. Pas på dyre- og planteliv. Bor du på hotel, så spar på brugen af håndklæder m.m. Hold brugen af air con på et minimum. Og brug vand og energi med omtanke – ligesom derhjemme.
 2. Køb lokalt: Støt de lokale produkter. Lad nu være med slæbe dåseleverpostejen med. Drik den lokale øl og spis den lokale mad. Det smager også oftest bedre.
 3. Støt de lokale økonomisk: I mange lande lever tjenere og rengøringspersonale af de drikkepenge, som vi turister giver dem. En femmer betyder ikke nær så meget for mig, men rigtig meget for den unge tjener.

Jeg er også så småt begyndt at tænke på min sommerferie, som i år skal tilbringes i Danmark. Og efter en hurtig research har jeg fundet flere rigtig fede eksempler på at kunne holde en grøn ferie. Bl.a. er der hyggelige Samsø, som i 1998 blev udnævnt til Danmarks vedvarende energi ø. Der er flere muligheder for sjove cykelferier, som jeg selv fik en forsmag på i sommers på Bornholm til stor succes. Tjek også denne hjemmeside, hvor du finder mange forskellige grønne ferieboliger: www.dengroennenoegle.dk/danmark.

Mulighederne er mange – også i udlandet. Tjek bl.a. denne side for mere inspiration til klimavenlige rejser.

Skriv til mig, hvis du ligger inde med sjove ideer til en alternativ ferierejse, hvor bæredygtighed og klima er i fokus.

Hilsen Tina

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

2 tanker om "Drop dåseleverpostejen – spis lokalt når du er på ferie"

 1. Hej Tine
  Er der nogen som har givet dig ideer til alternative ferierejser. Eller ligger du selv inde med nogle sjove ideer?

  Jeg er meget interesseret i din måde at tage på ferie, alt for mange glemmer i dag at tage hensyn til det miljø de befinder sig i og involvere sig i lokalkulturen. På trods af at det er så nemt og overskueligt er der alt for mange, som i dag tager på pakkerejser med alt inklusiv.

  Vh Emilie

  • Hej Emilie

   Dejligt at høre at du har interesse i finde nye måder at rejse på. Der er efterhånden kommet flere muligheder for en såkaldt “klimavenlig” ferie, hvor der er fokus på bevaring af lokalmiljøet og at støtte lokalbefolkningen. Vi kommer desværre nok ikke udenom, at turisme har en negativ effekt på miljøet i mange henseende, men bestemt også en positiv, hvis vi bl.a. støtter det lokale samfund økonomisk. Brug lokale guider, køb lokale produkter m.m. En optimal grøn ferie ville jo nok være en cykeltur i Danmark. Men det er svært at ”nøjes” med for os, som er ramt af ”rejsefeberen”. Og jeg synes bestemt, at man godt kan forsvare at rejse, hvis man som sagt sørger for at vise lokalmiljø og –befolkning respekt og rejse efter de 3 principper, som jeg skrev i mit blogindlæg.

   Mht. hvordan jeg finder ideer til rejser, ja så er der rigtig meget at hente på nettet. Brug søgeord som “bæredygtig rejse”, “eco travelling”, “ecotourism”, “eco lodging” m.m. Siden, som jeg linkede til i mit blog indlæg, giver også masser af gode tips til grønne rejser. Desuden er der mange af de større rejsebureauer (ikke charterbureauer), som er behjælpelige med at finde de her “low impact on nature”-ture. Spørg dem ad. Jeg har bl.a. været på en trekking tur med Jysk Rejsebureau i Thailand, som gik under tilnavnet “Eco travelling”. Det var en fantastisk tur, hvor vi kom dybt ind i regnskoven og besøgte en indianerlandsby. Humlen var at vi levede meget spartansk, brugte meget lidt energi, boede i telte eller hos lokale. Det hele var mere eller mindre arrangeret lokalt med en lokalguide, hvor de fleste penge gik til lokalbefolkning.

   Sidste år var jeg i Costa Rica, som jeg ser som et foregangsland for ecotourism. Rigtig mange steder blev der taget først og fremmest hensyn til naturen – derefter os turister. Vi boede på et tidspunkt på et lodge i regnskoven, hvor ALT var genbrugeligt. Varme til bl.a. opvarmningen af vand m.m. blev udvundet fra kompostbunken, energien kom fra egen vindmølle, sågar gassen til madlavningen lavede de selv. Og så havde de deres eget mini-mejeri og dyrehold. Så alt hvad vi indtog af mad og drikke var lokalt produceret. Et fantastisk sted! At tage hensyn til naturen behøver bestemt ikke at gøre opholdet mindre komfortabelt eller lækkert.

   Der findes sikkert også en masse grønne guidebøger. Selv har jeg altid en Lonely Planet med i rygsækken, og den er efterhånden blevet rigtig god til at beskrive “ecofriendly spots” og muligheder for klimavenlige aktiviteter i det respektive land.

   Jeg håber, dette giver dig nogle ideer til valg af rejse. Researchen i sig selv, er jo en stor del af det at rejse – at finde det helt rigtige spot 🙂

   Jeg er ikke ekspert på området, og der er sikkert andre derude, som ved en masse mere om emnet.
   Til jer: Skriv endelig hvis I har nogle andre ideer til klimavenlig rejser, og hvad man bør have fokus på, når man gerne vil rejse så grønt som muligt.

   Tina / http://www.www.natur-energi-blog.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *