Guide til en bæredygtig jul

Vi drømmer om en hvid jul – men hvorfor nøjes med hvid, når den også kan være grøn? I WWF Verdensnaturfonden har vi en række gode og nemme råd til en mere bæredygtig jul.

af Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden

Juletiden er hjerternes fest. Det er nu, vi laver ekstra plads i kalenderen til hygge, hjertevarme og samvær med familie og venner. Men i december har vi også en forbrugsfest med en overflod af mad, gaver og pynt. Hele måneden haster vi ind og ud af forretningerne.

Men der skal ikke meget til for at sætte klimabelastningen ned og gøre julen til en mere bæredygtig højtid. Hvis du for eksempel vælger dine madvarer med omtanke og justerer en smule på forbrugsvanerne, så er det noget, der er med til at gøre en positiv forskel. I julen bruger vi flere penge på mad end i resten af året, men desværre bliver der også smidt mere ud, fordi der bliver købt for meget, som ender i skraldespanden. Madspild koster danske husholdninger 16 milliarder kroner om året. En gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn smider mad i skraldespanden for hele 10.000 kroner om året. Så sørg for at tilpasse mængden af mad og tænk over, hvad der kommer på bordet.

Spis mindre kød
Det er især kødet, der er hårdt for klimaet. Danskernes enorme kødforbrug er belastende for klimaet og er en stor trussel mod verdens regnskove og dyreliv. Så spis lidt mindre kød og gå efter økologiske og lokalt producerede fødevarer. Og smid endelig ikke den overskydende mad i skraldespanden. Spis det i dagene efter eller giv det til dem, der trænger til et ekstra måltid i den kolde tid. Hvis du selv eller naboen holder høns, så giv dem resterne.

Stort forbrug i julen
Vores ekstra forbrug gælder ikke kun maden. Det er nærmest også blevet en tradition, at detailhandlen melder om rekord i julesalget. Ifølge beregninger fra tænketanken Concito udleder produktionen af danskernes julegaver cirka en million ton CO2 hver jul. Det er cirka 200 kilo CO2 per person, bare for julegaverne. Og der bliver brugt omkring 100.000 kilo gavepapir til at pakke julegaverne ind. Det kræver et stort forbrug af vand, energi, træ og kemikalier at fremstille det skinnende gavepapir.

Men her kan man også gøre noget. Pak gaverne ind i gamle aviser og magasiner. Med et flot gavebånd kan det blive virkelig smukt. Og det bliver mere personligt. Skal du have gavepapir, så gå efter det FSC-certificerede, som sparer verdens skove for en kæmpe belastning.

Der er mange andre ting, man også kan gøre for at gøre tingene mere bæredygtigt og reducere klimabelastningen. Se WWF’s guide her på siden, som giver gode råd, tips og tricks. Nyd de mange dejlige juletraditioner, men justér lidt på dem der, hvor du kan, så julens magi kan brede sig med god samvittighed for klodens fremtid.

WWF anbefaler: 10 nemme tips til en bæredygtig jul

 1. Tænk over julegaverne. Der er store omkostninger ved produktionen af de materielle gaver, som vi hvert år lægger under træet.  Lad i stedet nogle af gaverne være en ’oplevelse’ – for eksempel en biograftur eller koncertbilletter.
 2. Spar på gavepapiret. Så sparer du verdens skove for en kæmpe belastning. Køb enten FSC-certificeret gavepapir eller genbrugspapir. Du kan også pakke gaverne ind i gamle aviser og magasiner – med et flot gavebånd kan det blive virkelig smukt.
 3. Vælg det rigtige juletræ. Køb et bæredygtigt juletræ, evt. et træ med rødder som kan plantes i haven, når julen er slut. Et Fair-Trade juletræ er produceret med respekt for miljøet. Spørg efter et økologisk træ som er produceret uden brug af miljøbelastende kemikalier. Bær grantræet ud i haven efter jul og brug det i haven som overdækning af bedene mm.
 4. Undgå madspild. Tænk på kloden, mens du handler ind til julemiddagen. Økologiske og lokalt producerede fødevarer belaster miljøet mindre. Det kan være en god idé at planlægge madlavningen, så der ikke laves alt for meget. Smid ikke den overskydende julemad i skraldespanden, men spis det i dagene efter, eller giv det til dem, der trænger til et ekstra måltid i den kolde tid – og giv resterne til naboens høns.
 5. Spis mindre kød. Danskernes enorme kødforbrug belaster klimaet meget og er en stor trussel mod verdens regnskove og dyreliv. Så hold igen med kødet og find i stedet på nogle lækre, fyldige retter som fx grøntsags-tærter, fiskefrikadeller og sild.
 6. Gå efter bæredygtige fisk. Ifølge FN er over 57 % af verdens fiskebestande fuldt udnyttede, mens cirka 30 % vurderes som overfiskede. Fisk som ål, rødspætter og sild er populære gæster ved de danske juleborde, og derfor har WWF gjort det nemt at vælge de bæredygtige fisk. Brug fiskeguiden ”Hva’ for en fisk?” der viser vej til de MSC-certificerede fisk og guider dig uden om de truede arter som fx ålen.
 7. Kog risengrøden færdig i sengen. Når ris og mælk har kogt 3-4 minutter på komfuret, så stil gryden i sengen med dynen omkring, og lad grøden blive færdig der – der tager cirka 2 timer. Det sparer CO2, og du behøver ikke længere røre i grøden hele tiden for, at den ikke brænder på.
 8. Sig nej til plastikposer. Mange plastikposer ender desværre i naturen, og her kan de blive liggende i op til 500 år. Og selve produktionen af plastik udleder store mængder CO2, så lad være med at købe poser, hver gang du er ude at handle. Anskaf dig i stedet nogle gode, holdbare stofposer, som kan bruges igen og igen uden at gå i stykker.
 9. Spar på strømmen. Julen kan stadig være lysets fest, også selvom du måske vælger at hænge lidt færre elektriske julelys ud i år. Vælg energibesparende julelys og hav dem kun tændt i de få aftentimer, hvor man rent faktisk nyder dem. Hvis du slukker for fem lamper i rum, du ikke bruger, sparer du kloden for mere end 400 kilo CO2 om året – og du sparer selv cirka 450 kroner årligt. Køb energisparepærer, de holder ti gange længere end almindelige pærer.
 10. Overvej transporten. Tag offentlig transport når du skal til årstidens hyggelige julebesøg. Tager du bilen, så fyld den helt op. Enten med familien – eller opret et lift på internettet og hjælp andre, der også skal rejse. Og så kan det jo også være hyggeligt.

Læs mere om Natur-Energi og WWF
Natur-Energis partnere

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *