København er grønnest i Europa

Af Emilie Kromann-Andersen, kommunikationsmedarbejder hos Natur-Energi

EU-Kommissionen har udnævnt København til at være Europas Grønne Hovedstad i 2014. Det er en anerkendelse af Københavns indsats for at kombinere bæredygtige løsninger og grøn omstilling med vækst og livskvalitet. Blandt andet indsatsen for at få flere til at cykle, blive CO2-neutral i 2025 og være et levende laboratorium for nye grønne løsninger, høster stor anerkendelse. Natur-Energi har talt med Casper Harboe, som er programchef i Københavns Kommune.  

Under overskriften SHARING COPENHAGEN inviterer København resten af Europa til den danske hovedstad i 2014, og opfordrer byer verden over til at dele de bedste løsninger til, hvordan byer fx kan være med til at skrue ned for CO2-udledningen, løse trængselsudfordringerne, sikre rent drikke- og badevand og blive robuste over for fremtidens vejr.

Prisen er ikke kun Kommunens
København modtog prisen som European Green Capital 2014 i skarp konkurrence med 18 storbyer fra hele Europa, men prisen er kun kommet i hus takket være erhvervslivets og de mange Københavneres indsats og opbakning.

FOTO: Ursula Bach, Københavns Kommune

I København har vi tradition for at arbejde på tværs af sektorer samt inddrage københavnerne i udviklingen af byen. Derfor er det i ligeså høj grad deres pris”, udtaler programchef Casper Harboe og fortsætter ”Københavnerne tager hver dag cyklen, de sorterer deres affald og de bakker op om, at vi skal bruge vind og biomasse i stedet for kul på byens kraft-værker. Prisen er derfor en stor anerkendelse af København og alle de københavnere, organisationer og virksomheder, der hver dag gør en forskel for at gøre vores by lidt grønnere og lidt federe at leve i”.

Som indehaver af prisen har København forpligtet sig til at være en rollemodel for resten af Europa og med afsæt i, at fælles løsninger er afgørende for at løfte miljøudfordringerne, står Københavns Kommune bag årets begivenheder sammen med 75 partnere. Partnerne tæller alt fra små lokale initiativer som Tagtomat og debatklubben 2200Tæsk til store virksomheder som Rambøll og Siemens.

FOTO: Carsten Andersen, Københavns Kommune

Let’s share
Fortællingen om København som Europas Grønne Hovedstad er i høj grad historien om, hvordan at det med et bredt samarbejde på tværs kan lade sig gøre at få vækst, miljø og livskvalitet til at gå hånd i hånd. Det er den fortælling, som sikrede København prisen, og det er derfor den fortælling, der er helt central i løbet af dette år.

 

3 ud af 4 Europæere bor i storbyerne, så byerne står overfor en lang række udfordringer i forhold til eksempelvis ren luft, rent vand og fremkommelighed – men det er også i byerne at løsningerne skal findes. Derfor er det helt naturligt, at byerne sætter sig sammen og deler viden og erfaringer ift hvordan, vi kan skabe en by med økonomisk vækst og samtidig sikre, at vi fortsat har en bæredygtig by med en høj livskvalitet”, fortæller Casper Harboe.

Ét år – fem temaer
Året som Europas Grønne Hovedstad er inddelt i fem temaer, der vil blive belyst gennem events og happenings målrettet københavnerne, mens der vil være en lang række konferencer og masterclasses målrettet Europas byer og fagfolk. De fem temaer er:

• Januar-april // Fremtidens gode byliv
• April-juli // Ressourcer og bæredygtig livsstil
• Juli-august // Den blå og grønne by
• August-oktober // Grøn mobilitet
• Oktober-december // Klima og grøn omstilling

København og københavnske virksomheder er på mange områder helt i front, når det kommer til bæredygtige løsninger. Det vil vi selvfølgelig gerne vise omverdenen, så vi kan sælge vores know-how og løsninger til resten af verden. Men når det så er sagt, så kan vi også lære rigtig meget af resten af Europa. Og det er netop pointen med Sharing Copenhagen”, fortæller Casper Harboe og slutter: ”Vi kan alle noget, som de andre ikke kan, men sammen kan vi overkomme de fleste udfordringer”.

Hele programmet kan ses på Sharingcopenhagen.dk

Blogindlæggets øverste billede er taget af fotograf Ursula Bach, Københavns Kommune.

Måske du også kunne være interesseret i:

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *