Snaps, røræg og stegt panda?

Af Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

I disse uger strømmer vi danskere til julefrokoster på arbejdet og i familiens skød. Der bliver flettet julehjerter på livet løs, og rigelige mængder fisk, fjerkræ og flæsk ryger indenbords og skylles ned med snaps. Mens du kan guffe løs af sild i 17 variationer, synes jeg, at du skal lade ålen ligge. Den er nemlig stærkt truet.

”Kan vi friste med snaps og røræg med stegt panda fra julebuffeten?” Et absurd scenarie for de fleste danskere. Alligevel er ålen, der ligesom pandaen er stærkt udrydningstruet, en hyppig gæst til mange julefrokoster landet over. Den lange fisk er en af de mest truede fiskearter i verden. Bestanden er i dag nede på kun et par procent. Det drastiske fald skyldes en kombination af overfiskeri, forurening og ødelagte levesteder.

Den gode nyhed er, at du kan være med til at gøre en forskel! Hver gang du lader en truet fisk blive i køledisken eller på julebuffeten og i stedet vælger en fisk, der kommer fra en sund bestand, er du med til at hjælpe livet i havet. Jeg ved, at det kan være svært for almindelige danskere, der har rygende travlt med juleindkøb og at hitte rede i, hvilke fisk der er bæredygtige.

Kølediskene hos supermarkederne og fiskehandlerne er noget af en jungle at finde rundt i. WWF har derfor lavet fiskeguiden Hva’ for en fisk? der opdeler fiskene i rød, gul og grøn ud fra, om de er bæredygtige eller ej. De ’grønne’ fisk kommer fra bestande, der har det godt og er fanget med omtanke for havmiljøet. Blandt dem finder du de lækre sild, Alaskalaks og regnbueørred, som du derfor med god samvittighed kan gå ombord i til næste julefrokost.

Også de sprødstegte rødspættefileter fra Nordsøen med hjemmerørt remolade og et tvist citron skal du endelig lange over på tallerkenen. I 2011 blev de nemlig MSC-certificeret, der betyder, at rødspætten er bæredygtig og fanget med omtanke for havmiljøet. Hvis du ligesom jeg elsker den traditionsrige nytårstorsk i sennepssovs, så vælg en torsk fra Barentshavet eller Island, der har det bedre end torsk fra Nordsøen, Kattegat og Skagerrak. Er fisken ’rød’ bør du lade den ligge, for så kommer den fra overfiskede bestande eller er opdrættet eller fanget på en måde, der skader havmiljøet. Det gælder blandt andet ål, helleflynder                                                                  og tigerrejer, som er populære i sushi.

Her i julen er der mange, vi skænker en tanke. Fiskene i havet har også brug for en udstrakt hånd. Vi kan som forbrugere være med til at gøre en stor forskel for verdens fisk ved at vælge de rigtige, hver gang vi sætter fisk på bordet. Det vil være med til at sende et signal til supermarkederne om, at vi kun vil have de bæredygtige slags i køledisken. Så det vil jeg gerne opfordre til her i julen, hvor der bliver spist masser af fisk. God appetit og god jul!

 

Se WWF’s fiskeguide på www.hvaforenfisk.dk

Læs Natur-Energis blogindlæg med Gitte Seebergs guide til en bæredygtig jul

Læs mere om Natur-Energi og WWF

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *