Genbrug af vindmøller

Af Romain Sacchi R&D Manager hos Sunby.dk

I 2012, efter mange års hårdt arbejde, er 25% af danskernes elektricitet leveret af vindenergi. I år 2020 er målet 50%. Der er i dag ca. 700.000 aktive vinger på verdensplan, og produktionen af vindmøller vokser eksponentielt i hele verden. Det samme gør vindmøllernes størrelse.

Miljøstyrelsen estimerer, at der om 6 år vil være 20.000 ton vinger på lossepladsen alene i Danmark.

Hver gang en vinge bliver produceret, forbruger vi jomfrumateriale fra en kilde, som desværre ikke er uudtømmelig. Tanken om at alle disse vinger, bestående af højteknologisk kompositmateriale, udviklet af nogle af verdens bedste ingeniører, bare skal ligge der på lossepladsen eller brændes, er uvirkelig.

Potentialet
Det koster vindmølleejerene mellem 1000 – 1700 kr. pr. ton, i form af deponiafgift og transportudgifter, at genvinde eller deponere de udtjente vinger. Det betyder, at nutidens vinger på 30 ton vil koste mellem 30.000 og 50.000 at genvinde eller deponere, når de er udtjente.

Vi har altså en stor portion virkelig stærkt, fleksibelt og lækkert kompositmateriale i form af vindmøllevinger, som endda har en dejlig historie vedhæftet, når det har udtjent sin første levetid som vindmøllevinge. Et materiale som kan genbruges til andre typer produkter, da dets styrke er rigeligt til andre applikationer. Så potentialet i at genbruge udtjente vinger som halvfabrikat, er reelt – og stort.

SUNBY
Gennem Barsmark A/S har SUNBY ApS i mere end 10 år udviklet, implementeret og distribueret genbrugsløsninger, som anvender overskudskompositmateriale fra produktionen af vindmøllevinger i hele Europa. Indtil videre er det lykkes at omdirigere 6000 tons kompositmateriale fra lossepladsen tilbage til samfundet.

Smart Materials Cluster
Med viden fra det FI-støttede Genvind-forskningsprojekt har SUNBY ApS har lanceret klyngen Smart Materials Cluster, for at skabe partnerskaber med og mellem relevante firmaer, der sammen vil kunne møde den fulde udfordring, og udnytte potentialet i de værdifulde kompositmaterialer.

Klyngens opgave bliver at gøre det attraktivt for sig selv og for vindmølleejerne at sende de udtjente vinger tilbage ud i samfundet, i form af designprodukter til forbrugerne og halvfabrikat til industrien.

SUNBY ApS har allerede produceret showcase-prototyper, og har som mål inden for et år at have produkter klar til markedet.

Læs mere om:

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *