Tillykke! Danmark har verdens mest ambitiøse klima- og energimål

Af Gitte Seeberg, Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden

I dag modtager Danmark WWF’s højeste anerkendelse – Gift to the Earth. Prisoverrækkelsen foregår på Global Green Growth Forum i København. Her vil statsminister Helle Thorning-Schmidt modtage prisen af Jim Leape, som er WWF’s internationale generalsekretær.

”The heat is on” sagde Ban Ki-Moon i sidste måned, da FN’s Klimapanel fremlagde en delrapport om klimaets tilstand frem mod den store rapport, som præsenteres i København til oktober næste år. Forskerne slår igen fast, at klimaforandringerne er et voksende problem, og nu er de 95% sikre på, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Og altså ikke kun 90% sikre.

Det gør det endnu vigtigere at fremhæve fyrtårne, som kan vise vejen frem mod den grønne omstilling, som hele verden skal igennem. Og her er Danmark et fyrtårn, som vi i hele det globale WWF netværk gerne vil fremhæve og promovere med denne Gift to the Earth-pris. Det betyder nemlig meget, når nogen går foran og viser, at det kan lade sig gøre – og hvordan det kan lade sig gøre. Det er det, jeg hører fra kollegaer i det internationale netværk. Det gør deres argumenter skarpere, når de mødes med virksomheder og politikere i deres hjemlande, når de kan fremhæve, hvordan Danmark gør tingene. Så er det hele meget virkeligt og håndgribeligt og ikke en fjern idé om, hvordan den grønne omstilling kan lade sig gøre.

Hvad er det så, der gør os til den globale klimaleder? Førerposition skyldes, at Danmark har sat ambitiøse politiske mål frem mod 2050 for at omlægge den danske energiforsyning, inklusiv transportsektoren, til 100% vedvarende energi. Det skyldes også et stærkt fokus på energieffektivitet, herunder i bygninger, og på vedvarende energikilder, især vind. Alt det har udviklet sig siden oliekrisen i 1970’erne. Og så skyldes vores førerposition også en historisk indsats med brede energiforlig i Folketinget, som har været med til at bringe Danmark helt frem i toppen.

Det er noget, vi kan være stolte af. Jeg er i hvert fald stolt over, at kunne fremhæve Danmark i denne sammenhæng. Og det er godt at se, at den nuværende regering fortsætter den sikre kurs og har skærpet klima- og energiindsatsen yderligere. Jeg håber, at alle partier vil fortsætte med at bakke op om den ambitiøse indsats. Det er vigtigt. Ikke kun i Danmark, men også globalt.

Forhåbentligt vil WWF’s internationale pris betyde, at endnu flere lande og virksomheder vil kigge en ekstra gang på, hvad vi gør så godt i Danmark og lade sig inspirere af det. For vi har brug for at komme hurtigt videre med den grønne omstilling fra Argentina over Angola til Australien.

Et stort tillykke til os alle sammen med denne pris.

Mange hilsener,

Gitte Seeberg

Du kunne måske også være interesseret i at læse…

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *