Vores udslip betyder sult i Etiopien

af Mattias Söderberg, Senior Advocacy Advisor hos Folkekirkens Nødhjælp.
Videnskaben peger på tydelige koblinger mellem de øgede udslip af drivhusgasser og de stadig mere dramatiske effekter af klima-forandringerne. Alligevel kan det være svært at se en direkte forbindelse mellem vores liv i Danmark og de tørkeramte landmænd
i Etiopien.

Gør det overhovedet en forskel, om jeg tager bilen eller toget til arbejde? Eller om jeg spiser en oksebøf eller falafel til aftensmad?

Gør selv en forskel!
Det er selvfølgelig svært at sige, at netop vores, i det store perspektiv relativt små, udslip gør en forskel. Men den eneste mulighed vi har for at mindske de samlede globale udslip er, at vi alle omstiller os til en mere bæredygtig måde at leve.

For landmanden i Etiopien, som har mistet alle sine køer i den sidste tørke, er spørgsmålet om bil eller tog eller oksebøf eller falafel ikke relevant. For ham er det vigtigste, hvordan familien skal få mad på bordet næste dag, og hvordan familien skal finde penge til børnenes undervisning, når de ikke længere har kvæg, som kan give penge.

Vigtigt at få perspektiv i klimadebatten
Selv om det er en svær erkendelse, er det vigtigt at få perspektiv i klimadebatten en gang imellem. Vi kan ikke lave om på vores liv i Danmark over en nat. Det tager tid at forandre både kultur og den måde, vi organiserer vores hverdag på.

Men vi er nødt til at begynde på omstillingen til en bæredygtig livsstil. Og vi har et moralsk ansvar for at hjælpe de mennesker, der allerede i dag lever med konsekvenserne af vores måde at leve på.

Nemme handle muligheder
Vi er nødt til at begynde et sted. Det kan være at slukke lyset derhjemme, at have en kødfri dag om ugen, at købe el fra vedvarende energikilder eller – f.eks. gennem elproduktet Nødstrøm – at hjælpe mennesker i ulandene med at skabe bedre muligheder for udvikling også der, hvor klimaforandringerne rammer.

Foto: Mikkel Østergaard

 

Måske du også har lyst til at læse mere om…

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *