WWF-projekt redder isbjørneliv

Af Mette Frost, grønlandsmedarbejder i WWF Verdensnaturfonden.

For første gang i tre år er der i det forgangne år ikke blevet skudt nogen isbjørne som resultat af konflikter mellem bjørne og mennesker i Arviat, der er den delvist selvstyrende, arktiske region Nunavut i Canada. Det er resultatet af et succesfuldt WWF-projekt, som nu har løbet i to år og som vil køre igen næste år. 

Projektet er en del af en bred international indsats, der sigter mod at reducere konflikter mellem mennesker og isbjørne; konflikter, som har alvorlige konsekvenser for både dyr og mennesker.

Isbjørn holdes væk fra Arviat med elektrisk hegn. Foto Hamlet of Arviat

Projektet beskytter både befolk-ningen og isbjørnen og skaber samtidig opmærksomhed om situationen, har det lydt fra Bob Leonard, som er borgmester i Arviat. Med fortsat støtte kan vi forhåbentlig blive ved med at reducere konflikterne mellem isbjørne og mennesker og i stedet promovere det harmonisk og gensidigt afhængige forhold med naturen, som vi her i Arviat vægter meget højt, har borgmesteren videre sagt.

Flere bjørne kommer tæt på
Ifølge myndighederne og lokalbefolkningen i Arviat er isbjørne i de senere år blevet en hyppigere og hyppigere gæst, hvilket også gælder i andre dele af Arktis – for eksempel Grønland. Det er uklart, hvorfor det sker, men klimaforandringernes effekt på havisen – den smelter hurtigere og hurtigere og udbredelsen bliver mindre og mindre – er en af de mulige og sandsynlige forklaringer.

Den udvikling har ført til stigende bekymring fra befolkningen, da det naturligvis er farligt for både mennesker og andre dyr – og bjørnen selv – hvis en isbjørn besøger en by.

Isbjørn ved Ittoqqortoormiit Foto Eva Garde

Som resultat af projektet har byen fået mulighed for at ansætte en isbjørnevagt, der i de tre måneder, hvor der er størst risiko, patruljerer uden for byen og sikrer, at is-bjørnene ikke kommer for tæt på. Samtidig er der opsat bjørne-sikrede affaldsstativer og elek-triske hegn omkranser flere af de områder, hvor byens slædehunde befinder sig.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dette indlæg blev udgivet i Klimadebatten af Natur-Energi. Bogmærk permalinket.
Natur-Energi

Om Natur-Energi

Natur-Energi er dit grønne elselskab. Hos os køber du hele dit elforbrug fra vedvarende energikilder. Alt sammen godkendes og verificeres løbende af WWF Verdensnaturfonden. Samtidig kan du også vælge at støtte et godt velgørende formål hver gang du trykker på stikkontakten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *