Bæredygtig energi i Uganda

Af Anne Burlund, redaktør og pressemedarbejder hos WWF Verdensnaturfonden.

I landsbyen Kayanja i det sydlige Uganda har 700 indbyggere fået adgang til billig og grøn strøm fra deres egen nye mini-solcellepark, der er etableret i samarbejde med WWF og den danske virksomhed SystemTeknik.

Tidligere fik de lokale energi fra forurenende dieselgeneratorer og sundhedsskadelige petroleums-lamper, der begge udleder store mængder CO2. Det har seriøse slagsider både for mennesker og miljø. Mangel på adgang til bæredygtig energi påvirker børns uddannelse. At læse lektier ved en petroleumslampe i syv timer svarer eksempelvis til at ryge to pakker cigaretter. En ny undersøgelse viser, at den type petroleumslampe som typisk anvendes i udviklingslande som Uganda udleder betydelig mere CO2 end tidligere antaget – og spiller derfor en væsentlig rolle i den globale opvarmning.

WWF er gået sammen med netværket access2innovation og danske og lokale virksomheder om at gøre noget ved dette. Gennem partnerskaber med virksomheder og mikro-finansinstitutioner har lokalbefolkning nu fået adgang billige og bæredygtig solenergi. Færre luftvejssygdomme og øget adgang til lys- og energikilder til læsning og indkomstskabende aktiviteter er nogle af de positive effekter.

Biograf drevet af solceller
WWF’s Maj Manczak har netop besøgt Kasese forud for den officielle åbning af mini-solcelleparken, der er etableret i samarbejde med WWF og den danske virksomhed SystemTeknik:

“Der er endda blevet etableret en lille biograf med strømmen fra solcelleparken! Jeg er himmelhenrykt over at vide, at WWF’s arbejde i område virkelig rykker. For to år siden havde vi en vision om, at Kasese skulle være et førende distrikt i Uganda på ren og vedvarende energi til alle – og det er nu ved at ske. Kasese er det første distrikt i Uganda med deres egen plan som skal sikre adgang til ren og billig energi for alle i distriktet. Siden distriktsinitiativet startede har over 10.000 hushold fået adgang til billige og grønne energi løsninger!”

 Måske du kunne være interesseret i:

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *