Grønt valg: Jeg vil ha’ mere!

Af Pia Rathsach.
Tekstforfatter og partner i GoGreenCopenhagen.

Har du først fået smag for det, kan du ikke leve uden. Sådan har jeg det nu med det, der officielt beskrives som ”miljøvenlig og bæredygtig adfærd”.

Det lyder akkurat lige så ufedt som en punkteret cykel i regnvejr, men det smager fantastisk, føles skønt og er fyldt med livsbekræftende energi og gode oplevelser.

Det startede helt i det små. Øko-mælken (hmm, den smager jo som almindelig mælk), øko-æg (det holder ikke med burhøns), øko-gulerødder (prisen er næsten den samme,så det går vel), svanemærket toiletpapir (når de nu er på tilbud).

Smage, mærke og opleve forskel
Men porten var åbnet, og det ene køb tog det andet synkront med udviklingen af GoGreenCopenhagen, som blev min indgang til den grønne verden. Jeg begyndte at smage, mærke, opleve og ikke mindst blive klogere på, hvilken forskel ildsjæle og passionerede virksomheder kan gøre for os og miljøet.

Jeg ved nu, at økologi ikke kun handler om miljø og dyrevelfærd, men også om smag, kvalitet og sundhed. Det er måske ikke bevist endnu, men når vi ved, at et usprøjtet landbrug er godt for jord, grundvand og miljø, så konkluderer jeg, at usprøjtede råvarer også er godt for krop og sundhed. Smagen er også til diskussion, fordi vi i dokumentations-Danmark har svært ved sandheder, der ikke er testet. Men en råvare, der ikke er sprøjtet og kunstigt gødet indeholder mere ”ægte råvare” og mindre vand. Så gir det god mening for mig, at smag og kvalitet er bedre.

Sport i spild!
Der er nu gået sport i at undgå spild, både af mad, tandpasta, ketchup og alt andet, der gemmer sig nederst i tuben, at holde øje med dato-varer og gode øko-tilbud, at sortere det affald, der er muligt, tage cyklen med i toget og følge med i, hvilke kræfter vi som lille øko-land er oppe imod i forhold til en stor verden, der også har fået øjnene op for, at øko-indkøb er kommet for at blive.

Fx bliver jeg virkelig frustreret over, at jeg her i den danske højsæson ikke kan få danske bønner i supermarkederne, fordi de har indgået aftaler med leverandører fra Kenya og Tyskland. Men så er det godt, jeg nu kender alternativet! (Omegn Grønt i Torvehallerne)

Gi’ mig en el-drevet Alfa Romeo!
Jeg tror dog aldrig, jeg bliver hardcore. Jeg har stadig en svaghed for nyt tøj, jeg er vild med Alfa Romeo og glæder mig til fly-turen til Italien, når finanskrisen har forladt os. For mig er bæredygtighed ikke sort/hvidt men en balance mellem en masse valg, jeg træffer hver dag.

Men måske ser alt anderledes ud om lidt, for jeg flytter mig hele tiden og min lyst til at fokusere på alle de goder, ”miljøvenlig og bæredygtig adfærd” fører med sig for mig, min familie og det samfund, jeg vil tage ansvar for, stiger dag for dag. Så kom nu med den der el-drevne Alfa Romeo, tak.

FAKTA – GoGreen Copenhagen

 • GoGreenCopenhagen viser vej til byens bæredygtige virksomheder og oplevelser og synliggør alle dem, der gør en forskel for miljø og samfund.
 • Første bykort blev udgivet i 2011 og opdateret i 2013 med 150 bæredygtige cafeer, restauranter, hoteller og butikker.
 • Der er uddelt over 90.000 bykort.
 • GoGreen er startet i Aarhus, der i 2010 udgav det første bykort. Flere byer er på vej

Her finder du GoGreen – og de smarte grønne tips:

 • Er du interesseret i bæredygtige cafeer, restauranter, hoteller og butikker så download  GoGreenGlobe i dit AppStore – det er gratis!
 • Gratis nyhedsbrev fra GoGreen – tilmeld dig her.
 • Læs mere om alt det grønne København kan tilbyde her.

 

 

 

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *