Kan det betale sig at løbe gennem regnen?

Hos Natur-Energi prøver vi at fortælle om fordelene ved at vælge klimavenligt. Men når sommeren går på hæld, er der også mere lavpraktiske spørgsmål som melder sig: Kan det for eksempel betale sig at løbe gennem regnen? Eller bliver man i virkeligheden mere våd, fordi man løber ind i regndråberne?

Det kan vi ikke svare på alene. Derfor har vi søgt hjælp hos Kristine Niss, som er lektor i fysik ved Roskilde Universitet, og som bruger sin viden om fysik til at give svar på hverdagsspørgsmål, når hun ikke forsker i stoffers overgang fra fast til flydende form.

Skrevet af Kristine Niss, lektor i fysik ved Roskilde Universitet

Da jeg en dag når våd hjem efter et ubeslutsomt halvløb, tænker jeg, at det må være på tide, at jeg regner ud, om det kan betale sig at løbe i regnen. Det er nemlig sådan noget fysik kan – regne ting ud.

Vi er ikke kommet ret langt med at forstå meningen med livet – med eller uden Higgs boson – men vi kan regne ting ud. Og de bedste regnestykker er dem, man kan lave på en serviet. Sådan et er regnvejrsregnestykket.

 

Simplificeret virkelighed

Før jeg kan regne, er jeg nødt til at simplificere virkeligheden lidt. Jeg antager, at jeg har facon som en kasse. Desuden antager jeg en homogen densitet af regndråber -altså, at der er lige mange regndråber overalt i luften. Endelig antager jeg også, at det slet ikke blæser, så regnen siler lodret ned.

Under de forudsætninger bliver jeg kun ramt af vand på forsiden og fra oven. Jeg når frem til, at jeg i alt får lige mange dråber ind fra forsiden, ligegyldigt om jeg går eller løber.

Hvis jeg løber, løber jeg ind i mange dråber per tidsenhed, men det tager kortere tid at nå over til min hoveddør, og de to ting udligner præcis hinanden. MEN jeg får jo også vand ned fra oven, og i forhold til det vand kan det godt betale sig at løbe.

Jo kortere tid man er ude i regnen, jo mindre vand får man ned i hovedet. Så hvis det er frisuren, man gerne vil holde tør, kan det helt sikkert godt betale sig at løbe.

Læs også: Regnestykket uden vind

Ikke så simpelt

Jeg tror jeg har regnet rigtigt, men har jeg regnet på det rigtige?

Det virker måske fjollet at antage, at et menneske har facon som en kasse, men lige præcis den antagelse, ved jeg, er uden betydning. Hvis jeg bryder kroppen op i mange små del-kasser, får jeg nemlig det samme resultat, og jeg kan jo bare lave del-kasserne næsten uendelig små, som en slags 3D-pixels. Resultatet bliver stadig det samme.

Det bekymrer mig mere, at jeg har antaget, at det ikke blæser. Det ville måske være en god antagelse i en tropisk regnskov, men det er oftest en meget dårlig antagelse i Danmark.

Derfor regner jeg igen. Nu med blæst, som jeg selvfølgelig antager, kommer jævnt fra én bestemt retning.

Vindens retning er vigtig

Det viser sig, hvilket jo også er meget intuitivt, at den situation, hvor det allerbedst kan betale sig at løbe er, når man har medvind. Så kan man faktisk “løbe fra regnen” og på den måde undgå at blive ramt af vandet (bortset fra foroven).

Dog har det kun en reel effekt, hvis man løber ca. lige så hurtigt, som det blæser. Så jeg skal lige finde ud af, om typiske løbehastigheder er i samme størrelsesorden, som typiske vindhastigheder.

Du kan løbe fra regnen – i medvind

Min hobby er at sejle, så jeg har ret god fornemmelse for vindhastigheder. Ti meter per sekund, er en passende værdi for en efterårsdag. Og er det ikke noget med, at en 100-meter løber kan klare det på ti sekunder? (Det tjekker jeg lige på google….og jo det er det). Det giver også en hastighed på ti meter per sekund.

Det kan altså betale sig at løbe fra regnen i medvind.

Læs også: Regnestykket med vind

I sidste ende

Endelig er det jo også sådan, at hvis man løber – så er det hurtigere overstået – og man kan hurtigere nå frem til at håndklæde og en varm kop kakao.

Så mit råd er: “Run Forrest, run!”

Måske du også har lyst til at læse…

Artikel oprindelig bragt i videnskab.dk

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

4 tanker om "Kan det betale sig at løbe gennem regnen?"

 1. Man bliver mindre våd hvis man går.
  Hvis man løber, løber man ind i regnen og bliver mere våd.
  Se mythbusters store forsøg.

  • Med den slags beregninger foretrækker jeg altid at køre forskellen op i ekstremerne for at afgøre det:

   1. Jeg tilbagelægger 50 meter på 3 timer
   2. Jeg tilbagelægger 50 meter på 10 sekunder.

   Herefter er svaret åbenlyst. Ved ikke, om det er en videnskabelig metode, man overhovedet kan bruge. Hvad siger du, Kristine?

 2. På videnskab.dk hvor bloggen oprindeligt er bragt, er der en lang kommentar hvor svarer jeg på en masse tillægsspørgsmål: http://videnskab.dk/blog/kan-det-betale-sig-lobe-gennem-regnen

  @Henrik. Jeg svarer også den om mythsbusters. Jeg kan her afsløre at de faktisk har lavet forsøget i to versioner med forskelligt udfald.

  @Anders. Det er en helt almindelig metode. Vi kalder den at “se på grænserne”. Vi bruger det oftes til at at tjekke om en beregning er meningsfuld. Hvis det ikke passer i ekstremerne, hvor svaret er oplagt, så passer den nok heller ikke andre steder.

 3. Om at løbe i regn.
  Hej Kristine
  Klart at man når regnen faldet lodret, som klods skal løbe så hurtigt som muligt. Hvis man kan ændre sine dimensioner men så den samlede overflade er uændret – man kan se det for sig hvordan man krummer sig sammen el lign – så gælder det vist nok at hvis din hastighed er større en den som regnen falder med så skal du samle din overflade vandret. Dvs på hovedet. Hvis mindre en regnens hastighed så skal du samle din overflade lodret dvs foran dig.
  Er dette ikke korrekt?
  Hilsen Klaus Grünbaum – hils familien

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *